O Nas
Dydaktyka
Przydatne

Wiem co jem

Prezentacje nt zdrowego odżywiana i aktywności ruchowej.
Autorami prezentacji są 2 grupy uczniów :
prezentacja nr 1
Konrad Grzesiak, Konrad Warzecha,Paweł Łuczyna, Norbert Mrozek
prezentacja nr 2
Maria Kupijaj, Joanna Marchewka, Antonina Baraniak, Ewelina Pawlak
 
opis dokumentutypdata

prezentacja nr 1

pptx13-06-2014[ Pobierz ]
1 444 kB

prezentacja nr 2

pptx13-06-2014[ Pobierz ]
1 265 kB

  

 

http://www.youtube.com/watch?v=DF4znGEcBPU

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=v7_xWmJZkzI

 

 

www.youtube.com/watch?v=9-E51BVBaOQ

 

http://www.youtube.com/watch?v=6zUiPkosC1c

 

http://www.youtube.com/watch?v=DHM10MqNHBU

Zasady zdrowego żywienia

http://dieta.mp.pl/zasady.html

dietetyczne wskazówki

http://diet-coaching.xaa.pl/wp-content/uploads/2013/11/www.diet-coaching.xaa_.pl-Dietetyczne-wskaz%C3%B3wki.png

 

 

Ja jem śniadania, a Wy?

lightbox

Sukces Wiktorii.

Dnia 7 listopada 2013 r. w Poznaniu odbyło się podsumowanie konkursu na prezentację multimedialną dotyczącą zdrowego odżywiania pt. „Wiem co jem”. Konkurs zorganizowany był przez Wielkopolski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Poznaniu, w którym udział wzięli uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z powiatów: poznańskiego, ostrowskiego i kolskiego. Komisja konkursowa wnikliwie przejrzała i oceniła nadesłane prezentacje. W konkursie wzięła udział uczennica naszej szkoły Wiktoria Burghardt z kl. 2d, która odniosła duży sukces zajmując III miejsce. Podczas podsumowania konkursu uczniowie, którzy zajęli czołowe miejsca, przedstawili swoje prezentacje. Laureaci otrzymali nagrody książkowe, a akcentem kończącym spotkanie, był poczęstunek wszystkich przybyłych gości pysznymi jabłuszkami. Opiekunem uczennicy była prof. Elżbieta Frąszczak.

Na podstawie wyróżnionych w konkursie prac została stworzona strona internetowa: www.pck-wiemcojemweb.pl. Zapraszamy do jej odwiedzenia.

Piramida Zdrowia


 lightbox

 

 

 

 

10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM*

  1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
  2. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
  3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy.
  4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
  5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
  6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
  8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
  9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
  10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

* wg Instytutu Żywności i Żywienia, 2009

 

 

Zasada 1. zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym zwraca uwagę na urozmaicenie diety w produkty z różnych grup. Każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Na przykład produkty mleczne dostarczają wapń i białko, ale nie zawierają witaminy C, którą mają m.in. owoce i warzywa. Dlatego też należy wybierać i spożywać najbardziej wartościowe artykuły spożywcze z różnych grup żywności.

 

Zasada 2. przypomina o potrzebie codziennej aktywności fizycznej (zaleca się co najmniej 60 minut dziennie), dlatego u podstawy piramidy znajduje się aktywność fizyczna. Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę.

 

Zasada 3. dotyczy spożywania produktów zbożowych. Prawidłowo zaplanowany codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych, które są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają wiele składników mineralnych i witamin, są także bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z grupy tej należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, są bowiem bogatsze w składniki odżywcze, zawierają więcej witamin, szczególnie witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy), składników mineralnych (magnez, cynk), oraz błonnika. Oprócz pieczywa pełnoziarnistego (ciemnego – razowego, typu graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty niełuskany (brązowy), kaszę gryczaną i jęczmienną oraz razowy makaron.

 

Zasada 4. dotyczy grupy: mleko i przetwory mleczne, najważniejszego źródła wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. W żadnym produkcie spożywczym nie ma tak dużo, jak w mleku i jego przetworach, dobrze przyswajalnego wapnia. Mleko zawiera również witaminy (A, D, B2)i jest źródłem najwyższej jakości białka. Uczniowie zatem powinni albo wypijać 3–4 szklanki mleka dziennie albo część mleka zastępować przetworami mlecznymi (jogurty, kefiry, maślanka lub serami twarogowymi, podpuszczkowymi żółtymi).

 

Zasada 5. dotyczy grupy: mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, orzechy. Mięso, ryby, jaja i ich przetwory są w diecie źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Ponieważ nasiona roślin strączkowych i orzechy są również źródłem wartościowego białka i wielu cennych składników mineralnych i witamin, włączone są do grupy produktów mięsnych. Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (drób, wołowina, cielęcina). Ryby morskie (jak makrela, śledź i sardynka), warto spożywać ze względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy n-3 i witaminy D.

 

Zasada 6: warzywa i owoce powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków i pojadania (co najmniej 5 porcji dziennie). W diecie powinno się uwzględniać różnorodne warzywa (m.in. zielone: np. sałata, brokuł, szpinak, czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidor, dynia). Dietę należy też wzbogacać w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości w soki. Warzywa i owoce dostarczają składników mineralnych, witamin i flawonoidów. Są głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych (C, E, karotenów), które mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Ponadto są źródłem błonnika regulującego czynności przewodu pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że owoce i soki owocowe oprócz wartościowych witamin i błonnika, dostarczają dużych ilości cukrów prostych, których spożycie powinno być jednak ograniczane. Dlatego też należy spożywać więcej warzyw niż owoców, a wśród soków wybierać raczej warzywne lub owocowo-warzywne.

 

Zasada 7. dotyczy tłuszczów. Większość tłuszczów w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy również ograniczyć produkty zawierające dużo cholesterolu (głównie podroby) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby ciastkarskie, cukiernicze, margaryny twarde, dania typu fast food).

Dzieci i młodzież mogą zmniejszyć spożycie tłuszczów, ograniczając spożycie produktów typu fast food (frytki, hamburgery, cheesburgery, pizza) oraz chipsów, ponieważ mają bardzo dużą zawartość tłuszczów (33–48%).

 

Zasada 8: należy ograniczać słodycze ze względu na to, że cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej.

 

Zasada 9 zaleca ograniczanie spożycia soli kuchennej, czyli chlorku sodowego (NaCl) do 5 gramów dziennie (ilość ta obejmuje łącznie sól z produktów rynkowych i z dosalania potraw). W przybliżeniu odpowiada to płaskiej łyżeczce do herbaty. Sól w potrawach należy zastępować aromatycznymi ziołami, jak majeranek, bazylia, oregano, czosnek, tymianek itp. Ograniczać należy również spożywanie słonych przekąsek (chipsy, słone paluszki itp.). Duże ilości soli znajdują się także w gotowych daniach w puszkach, zupach i sosach w proszku.

 

Zasada 10 zwraca uwagę na ogromną rolę odpowiedniej podaży płynów. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni o intensywniejszym wysiłku fizycznym (zajęcia WF czy inne zajęcia sportowe) podaż płynów powinna być znacznie większa. Zaleca się picie wody, herbatek owocowych niesłodzonych, soków warzywnych i owocowo-warzywnych i soków owocowych, ale w mniejszej ilości ze względu na zawartość cukrów.

 

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PRODUKTACH

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PRODUKTACH

 

 

Produkty białkowe, wartość odżywcza, w 100g produktu:

  • Jaja kurze całe – 12,5g białka, 9,7g tłuszczu, 0,6g węglowodanów, 139kcal,
  • Filet z kurcz. b/s – 21,5g białka, 1,3g tłuszczu, 0g węglowodanów, 99kcal,
  • Łosoś świeży – 19,9g białka, 13,6g tłuszczu, 0g węglowodanów, 201kcal,
  • Twaróg tłusty – 17,7g białka, 10,1g tłuszczu, 3,5g węglowodanów, 175kcal,
  • Orzechy włoskie – 16g białka, 60,3g tłuszczu, 11,5g węglowodanów, 6,5g błonnika, 645kcal,

 

  Produkty węglowodanowe, wartość odżywcza, w 100g        produktu:

  • Ryż brązowy – 7,1g białka, 1,9g tłuszczu, 68,1g węglowodanów, 8,7g błonnika, 344kcal,
  • Kasza gryczana – 12,6g białka, 3,1g tłuszczu, 63,4g węglowodanów, 5,9g błonnika, 336kcal,
  • Makaron pełnoz. – 15,2g białka, 1,3g tłuszczu, 68g węglowodanów, 6,2g błonnika, 345kcal,
  • Płatki owsiane – 11,9g białka, 7,2g tłuszczu, 62,4g węglowodanów, 6,9g błonnika, 366kcal,
  • Otręby pszenne – 16g białka, 4,6g tłuszczu, 19,5g węglowodanów, 42,4g błonnika, 185kcal,
  • Chleb pszenny pełnoz. – 12,1g białka, 2,4g tłuszczu, 55,9g węglowodanów, 6,55g błonnika, 361,4kcal,

 

 Owoce krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych  produktów (zawartość  białka i tłuszczu poniżej 1g):

 

  • Jabłko – 10,1g węglowodanów, 2g błonnika, 46kcal,
  • Gruszka – 12,3g węglowodanów, 2,1g błonnika, 54kcal,
  • Kiwi – 11,8g węglowodanów, 2,1g błonnika, 56kcal,
  • Maliny – 5,3g węglowodanów, 6,7g błonnika, 29kcal,
  • Porzeczki średnio – 6,5g węglowodanów, 7,1g błonnika, 33kcal,
  • Truskawki – 5,4g węglowodanów, 1,8g błonnika, 28kcal,
  • Winogrona – 16,1g węglowodanów, 1,5g błonnika, 69kcal,
  • Arbuz – 8,1g węglowodanów, 0,3g błonnika, 36kcal,

 

  Warzywa krajowe, wartość odżywcza, w 100g wybranych  produktów (zawartość  tłuszczu poniżej 1g):

  • Marchew – 1g białka, 5,1g węglowodanów, 3,6g błonnika, 27kcal,
  • Ogórek – 0,7g białka, 2,4g węglowodanów, 0,5g błonnika, 13kcal,
  • Rzodkiewka – 1g białka, 1,69g węglowodanów, 2,5g błonnika, 14kcal,
  • Sałata – 1,4g białka, 1,5g węglowodanów, 1,4g błonnika, 14kcal,

 

 

 

 

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

 

 

By prawidłowo funkcjonować potrzebujemy składników odżywczych. Są to substancje dostarczane do organizmu przez pokarm. Do elementów składników spożywczych zaliczamy:

  • Białka,
  • Tłuszcze,
  • Węglowodany,
  • Witaminy,
  • Składniki mineralne,
  • Wodę.

BIAŁKA


Białka to najważniejszy składnik pokarmowy, są głównym materiałem budulcowym i stanowią około 20% masy ludzkiego ciała.

Pełnią wiele bardzo ważnych funkcji takich jak prawidłowy wzrost i rozwój, oraz regenerację uszkodzonych tkanek.

      Najlepszymi źródłami białka są:
  • Mięso i ryby,
  • Jaja i nabiał,
  • Rośliny strączkowe i orzechy.

 

 TŁUSZCZE


Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna, gdyż są one głównym źródłem energii.Nadają produktom często takie cechy jak smak i konsystencja, lecz są najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym, dlatego też ich spożycie należy szczególnie kontrolować! Powinny stanowić od 25% do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii.Najlepszymi tłuszczami są tłuszcze nienasycone, które występują głównie w roślinach. Po przetworzeniu mają postać oleju.

 

 

 

 

WĘGLOWODANY

 

 

Węglowodany to obok tłuszczów główne źródło energii (około 50%).

Są konieczne do utleniania kwasów tłuszczowych, dwutlenku węgla i wody.

Spożywane w nadmiarze zamieniają się w tłuszcze

i prowadzą do otyłości!

Przy niedostatecznej ilości węglowodanów w pożywieniu organizm spala białka.

          Źródłem węglowodanów są:

  • Makarony,
  • Kasze,
  • Mąka,
  • Pieczywo,
  • Ziemniaki.

 

 WITAMINY

 

 

Witaminy to organiczne związki chemiczne o różnorodnej budowie.

Są niezbędne do normalnego przebiegu procesów metabolicznych, prawidłowego działania enzymów, tworzenia hormonów, krwinek
i materiału genetycznego.
Do ich funkcji należy również przemiana tłuszczów i węglowodanów w energię.
Zawierają je różne suplementy diety czyli po prostu tabletki, lecz najlepszym ich źródłem są:
  • ŚWIEŻE OWOCE I WARZYWA.

 

 

SKŁADNIKI MINERALNE

 

 

Składniki mineralne to makro i mikroelementy, czyli pierwiastki, które zapewniają rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie.
Stanowią one około 4% masy ciała.
Nie jesteśmy w stanie ich sami wytworzyć, dlatego musimy je przyjmować z pożywieniem.
Wchodzą w skład komórek, mięśni, komórek, enzymów oraz biorą udział w dostarczaniu tlenu do komórek.

 

 

 

WODA

 

Woda to związek chemiczny, który jest podstawą życia. Reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała czy oczyszcza organizm z toksyn. Stanowi około 70% masy ciała dorosłego człowieka, dlatego należy pić przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Zapotrzebowanie zmienia się latem i przy intensywnym wysiłku fizycznym. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia.

 

 



 

 

Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport

http://dieta.mp.pl/sport/show.html?id=96070

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )